Steeds meer Amerikaanse staten legaliseren medicinaal en recreatief gebruik van marihuana. Maar ook wordt duidelijk waar dat beleid tot conflicten leidt. Bijvoorbeeld op de werkvloer.

De Amerikaanse staat Colorado haalde in april een recordbedrag aan accijnzen binnen op de geregulariseerde verkoop van wiet aan toeristen. In die maand verdiende de staat 3,5 miljoen dollar aan recreatieve drugs, op een totale omzet van 22 miljoen dollar. Honderden drugstoeristen uit andere delen van de VS wisten hun weg naar de Amerikaanse staat te vinden.

Ontslagen om mediwiet

Maar werknemers die om medische redenen softdrugs gebruiken profiteren vooralsnog niet van de nieuwe liberale wind die door de VS waait op drugsgebied. In diezelfde staat Colorado heeft Brandon Coats zijn voormalige werkgever aangeklaagd, nadat hij werd ontslagen wegens drugsgebruik.

Coats is 35 en is verlamd sinds hij op zijn 16e een auto-ongeluk kreeg, beschrijft de New York Times. Sinds 2009 gebruikt hij mediwiet om pijnlijke spasmes van zijn lichaam te onderdrukken.

‘Heeft werk nooit beïnvloed’

Toen zijn werkgever Dish Network, waar hij werkte op de belbalie, hem een drugstest afnam, testte hij positief. Coats liet zijn chefs zijn vergunning zien voor het gebruik van medische marihuana, maar de volgende week kwam hij het pand niet meer in. Hij was op staande voet ontslagen, wegens het overtreden van het drugsbeleid van het bedrijf. Coats zegt dat hij meestal voor het slapengaan rookt, en dat het zijn werk nooit heeft beïnvloed.

"Er zijn genoeg mensen die marihuana nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen", zegt Coats. "Als je de hele nacht doorzuipt en de volgende dag met een enorme kater op kantoor verschijnt, is er geen probleem." Daarom heeft hij zijn ontslag aangevochten. De uitspraak kan verregaande gevolgen hebben voor het Amerikaanse bedrijfsleven.

Bedrijven vrezen voor federale opdrachten

Volgens Coats kan hij niet worden ontslagen voor iets dat volgens de wet van Colorado legaal is. Maar volgens Dish Network is wiet roken helemaal níet legaal, omdat het verboden is op federaal niveau. Als Dish verliest, kan geen enkele werkgever in Colorado meer eisen van zijn werknemers dat ze drugsvrij zijn, betoogt het bedrijf. "En dan kunnen ze opdrachten van de federale overheid mislopen omdat ze niet voldoen aan federale regelgeving voor een drugsvrije werkomgeving."

Na liberalisatie van de drugswetgeving in Colorado behield meer dan 70 procent van de werkgevers zijn geen-drugsbeleid. "Men was bang voor een stoned werknemersbestand", zegt een jurist van een werkgeversorganisatie. Regelmatige drugstesten op de werkvloer horen daarbij. Zelfs in de meest drugsvriendelijke staten Colorado en Washington staat in veel vacatures expliciet vermeld dat wietgebruikers niet hoeven te solliciteren.

Wietbedrijven willen geen stoners achter kassa

Maar inmiddels heeft een aantal bedrijven aangekondigd niet langer meer te testen op marihuana. Paradoxaal genoeg overwegen veel bedrijven in de snel groeiende marihuana-branche juist drugstesten in te voeren: met de grote hoeveelheden geld die in de branche omgaan, kunnen firma's geen highe medewerkers gebruiken.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl